Bij de aanschaf van een trap komt veel kijken. Niet alleen het design van de trap is belangrijk, maar ook de technische aspecten moeten niet vergeten worden. De trap is immers een constructief object in uw woning. Het design aspect is daarbij een bijkomstigheid, maar uiteraard niet onbelangrijk.

Dit artikel is van informatief karakter en dient als hulpmiddel om u op weg te helpen bij het selecteren van uw ideale trap.

Wij hebben voor u een kernbegrippen lijst samengesteld met de meest voorkomende woorden. Een aantal van deze woorden treft u hier ook op de afbeelding links geprojecteerd.

Kernbegrippen

  • Traptreden: De vlakken die gebruikt worden om de trap te belopen. Bij het belopen van de trap, plaatsen wij onze voeten dus op de ‘treden’ van de trap. 
  • Trapboom: Het constructieve element van de trap en waar de treden van de trap op leunen. Er zijn verschillende typen trapbomen. De meest traditionele trapbomen bestaan uit 2 zij elementen, de treden worden vervolgens tussen of bovenop de trapboom gemonteerd. Daarnaast is er de centrale trapboom. Dit is één element dat in het midden van de trap geplaatst wordt (hierbij onder de treden). Daarnaast zijn er nog zwevende trappen, waarvan de trapboom meestal weg gestuukt is in de muur. Er steken pinnen uit de muur, waar vervolgens de treden overheen geschoven worden.
  • Vrije hoogte: De doorloophoogte van de trap oftewel de hoogte vanaf de traptreden tot aan het plafond. Hier moet namelijk genoeg ruimte tussen zitten, om u zo een comfortabel gevoel te geven, dat u uw hoofd niet stoot aan het plafond.
  • Stootborden: De stootborden zijn de verticale elementen die tussen de traptreden geplaatst worden. Ze worden gebruikt om een ‘gesloten trap’ te creëren. Trappen die geen stootborden hebben, worden dan ook ‘open trappen’ genoemd.  Stootborden worden standaard iets naar binnen geplaatst, waardoor de traptrede iets oversteekt. Bij een bloktrap worden de stootborden en traptreden onder 90 graden verlijmd. Dit zorgt voor een modern design.
  • Welstuk: Binnen ons bedrijf ook wel het ‘neusje van de trede’ genoemd. Zoals hierboven beschreven wordt, worden stootborden standaard iets naar binnen geplaatst, waardoor de traptrede iets oversteekt. Dit overstekende gedeelte, is het welstuk (neusje van de trede).
  • Balustrade: het hekwerk op de trap en langs de vide. De balustrade zorgt ervoor dat u veilig over uw trap kunt lopen, zonder via de zijkant(en) naar beneden te vallen. De balustrade bestaat uit spijlen en/of glas en leuningen.
  • Trapleuning: De leuning van de trap is het element wat u kunt vastpakken tijdens het belopen van de trap. De leuning kan aan de muur bevestigd worden, rust op spijlen en soms glas van het hekwerk.
  • Baluster: de start paal aan het begin en einde van de trap. De balustrade (met leuning) wordt bevestigd aan de baluster en trapboom van de trap. Ook wordt zo de verbinding naar de vide gemaakt.
  • Vide: de open ruimte die ontstaat tussen meerdere verdiepingen. Hier plaatsen wij een balustrade, zodat u niet naar beneden kunt vallen.
  • Optrede: De hoogte tussen twee traptrede, noemen wij de optrede van de trap.
  • Aantrede: De diepte van de traptrede, noemen wij de aantrede van de trap.
Mio_Home_Haarlem_muizentrap_Bloktrap_witte_trap-2
Mio_Home_Stalen_Trap_Eiken_Trap_Moderne_Trap_Glazen_Balustrade_Q-Railing_StalenTrap_Oostvoorne_1-1
Mio_Home_Klassieke_Trap_EikenTrap_GebogenEikenTrap_ZwarteTrap_Trappen_Trap_Haarlem_1
Slide
previous arrow
next arrow
In Nederland is via het bouwbesluit vastgesteld wat de minimale eisen zijn voor een veilige trap. Deze eisen verschillen voor nieuwbouw en bestaande bouw. In het bouwbesluit wordt bijvoorbeeld opgenomen wat de minimale optrede en aantrede van de trap dienen te zijn. Op de website van de Rijksoverheid vindt u alle eisen die zijn opgenomen in het Bouwbesluit.

Maak een afspraak of vraag een offerte aan

Bij MH-trappen streven wij naar persoonlijk contact met onze opdrachtgevers. Wij begeleiden en adviseren u graag bij het selecteren van de juiste trap(pen) voor uw project. Vraag vrijblijvend een offerte aan of maak een afspraak bij ons in de studio. Voor ieder project maken wij een ontwerp op maat.